Sibelius150 voittajat ovat....

Vuonna 1865 syntyvät Jean Sibelius, Akseli Gallen-Kallela ja Pekka Halonen. Vuonna 2015 juhlitaan heistä suurimpana Sibeliusta. Säveltäjä voitti. Mutta mitkä kaupungit ovat Jannen merkkivuoden voittajat?

Hämeenlinna pyrkii ottamaan partituurin haltuun monin keinoin. Turhaa vaatimattomuutta ei osoita julistautuminen Maailman Sibelius-pääkaupungiksi, mitä pidän mauttomana temppuna. Tawastehus on säveltäjän synnyinkaupunki, joka ilmeisesti tavoittelee Saksan Bonnin asemaa Beethovenin kotipesänä. Bonn oli pitkään Liittotasavallan pääkaupunki, hallintokaupunki kuten on Hämeenlinnakin. Siihen yhtäläisyydet taitavat loppua.

Bonnissa on joka vuosi kuukauden kestävä Beethoven-festivaali. Hämeenlinnakin juhli etukäteen vuotta 2015 parin vuoden ajan. Tälle vuodelle määrärahat kuitenkin supistuivat. Jatkossa on tuskin odotettavissa mitään suurempaa Sibelius-huumaa. Ei ainakaan sellaista, joka oikeuttaisi julistettuun pääkaupunki sloganiin. Rahat riittänevät juuri ja juuri entisen Kansallisoopperan johtajan Erkki Korhosen ja entisen Sibeliustalon johtajan Antti Vihisen palkkaan. Molemmat on värvätty kehittämään Hämeenlinnan kulttuuritarjontaa. Odotukset sadoista tuhansista vuosittaisista eri tapahtumien kävijöistä kaupunkiin ovat vailla todellisuuspohjaa. Mutta - pienikin voi olla kaunista.


Lahti on määrätietoisesti kehittänyt Sibelius-brandia. Sinfonia Lahti teki Sammon ryöstön Helsingin orkestereilta, lähinnä kaupunginorkesterilta, kun ryhtyi levyttämään Sibeliuksiaan. "Eihän niitä kukaan osta" oli lahtelainen kommentti. Albumeja on tähän mennessä myyty satojatuhansia.

Lahden vuosittainen Sibelius-festivaali luokitellaan Euroopan johtaviin musiikkijuhliin. Ensi syyskuun viikko on Vesijärven rannalla erityisen näyttävä ja salit jo nyt lähes loppuunmyydyt. Lahdessa on myös ehkä ymmärretty, ettei Sibelius riitä. Säveltäjän tuotannon ja henkilön ympärille voi kuitenkin rakentaa kulttuurin ja matkailun mielikuvia, jotka saavat ihmiset tulemaan Lahden seudulle. 

Pisteeksi i:n päälle Wall Street Journal (8.1.2015) rankkasi Sibeliustalon koko maailman viiden parhaimman konserttisalin top five-osastoon:

http://www.wsj.com/articles/five-of-europes-best-concert-halls-1420745831?mod=topix

Ei oo Lahden voittanutta!

Lahden kanssa ykkössijan jakaa Helsinki yhdistyneenä Tuusulaan ja Järvenpäähän (ruots. Träskända sic!). Pääkaupunkiseudun tarjonta on monipuolista: konsertteja, konserttisarjoja,  Kansallisoopperan baletti, viulukilpailu, laulukilpailu, näyttelyitä, kohteita kuten Sibelius-monumentti, Ainola, Aino Sibelius-Järnefelt, Musiikkitalon Sibelius Finland Experience, Kämpin Sibelius-menut, tapahtumat ja niin edelleen. Vaikka Sibelius muuttaessaan 1904 Ainolaan totesi "kaiken musiikin kuolleen minussa Helsingissä" elää hänen musiikkinsa pääkaupungissa väkevästi. Pääkaupungin koko kulttuuritarjonta on täysin ylivoimaista ja se vastaa monen suuremman maailman metropolin toimintaa. Helsingillä on ylipäätään ylivoimainen asema maan ykkösnäyttämönä Lapin ohella. Sibeliuksella voi olla yksi päärooleista.

Loviisa on neljäs Sibelius-kaupunki, jossa Janne vietti muutaman kesän. Hyvin sympaattinen juhliva paikkakunta. Siellä Sibelius sävelsi mm. Tieran ja muita kappaleita vaskisoittimille. Niissä merkeissä soitin aikanaan Seitsikko-soiton Suomen mestaruuden saavuttaneessa yhtyeessä. Ehkä palaan puistikon ulkoilmalavalle 2015.

Vielä perästä kuuluu, että Jean Sibeliusta soitetaan Turussakin.

Posted by

Share:

velkendt firmalogoer http://1apotekonline.com/ Platte river Lægeklinik